Thursday, May 24, 2012

Under the stars
En kall bris fick Hayden att rysa till där hon gick skjutandes på barnvagnen med Keelin i, mörkret hade börjat falla och en lila blå ton hade lagt sig över himmelen, några stjärnor syntes också lysa mot dom där dom gick på gångvägen på väg hem från parken. Efter att Hayden hade varit stängt in sig i sin källare i en vecka jobbandes med en ännu en ny uppfinning hade hennes bror zach tvingat henne ut på en promenad och bett henne ta med Keelin. Hon hade protesterat, inte för att hon hade något emot en promenad med Keelin till parken, hon behövde få komma ut och andas friskluft och få tänka på något annat, men hon gillade inte att lämna uppfinningar ofärdiga. Men denna gång hade hon givit med sig till Zach som med ett stort leende på läpparna hade räckt över henne Keelin och barnvagnen, han lovade henne att han och Jana skulle se till att middagen var färdig när dom återvände och att han skulle se till att hon åt med dem vid bordet denna gång, när Hayden jobade nere i källaren hade hon lätt för att glömma bort att äta och när hon väl insåg att hon var hungrig åt hon hällre något snabbt nere i källaren. Det var en fin eftermiddag och den låga solen gav himmelen en vacker gul röd färg. Parken var relatvit tom, en mamma med sin dotter höll till vid gungorna och ett par lekte apport med en liten hund som glatt viftade på svansen.
Keelin och Hayden satte sig i sandlådan och byggde sandslott, till en början hade han svårt att få dom att stå upp men efter några försök fick han till det och log stolt.

När solen nästintill hade gått ner helt bestämde dem sig för att börja gå hem. Ibland hoppade Keelin ur vagnen och insisterade på att han också minsann skulle skjuta på men gav snabbt upp då det var jobbigare än vad han trott. Stjärnorna lyste på den klara himmelen, Hayden hade alltid varit intresserad av stjärnorna. När hon var liten hade hon trott att varje stjärna som fanns där uppe och lyste ner på jorden var för varje liv som en gång tagit ett andetag på jorden, nu visste hon bättre men hon gillade den tanken ändå,att ens nära alltid var med en.
När hon och hennes vän Kyle var yngre brukade dem smyga ut mitt  natten med en filt, en termos kaffe och bulla för att studera stjärnorna. Dem brukade ligga där och berätta om olika teorier om vad stjärnorna bettyt för folk genom historien.
Keelin var tyst när hon berättade om stjärnornas positioner och om dem olika stjärntecknen som dem kunde se denna kväll. Han var endast fyra år men verkade ändå lyssna ordentligt, hon kunde se hur han räckte ut sin arm mot stjärnorna som om att se hur långt bort dem egentligen var, det fick Hayden att le.
När han var gammal nog skulle hon visa honom teleskopet.
Dem hade börjat närma sig huset, det var endast en uppförsbacke kvar. Hayden berättade fortfarande för Keelin om stjärnorna som envist lyssnade och försökte förstå.
Hayden hade blicken på den lila blå himmelen när hon kunde se ett tjockt mörkt rök moln torna upp framför dem, hon blev genast bekymrad och tystnade. Molnet såg ut att komma från samma riktning som huset låg. Hon ökade tackten för att komma över backen för att se bättre. När dem väl nådde toppen såg hon huset och ur huset forsade mörk rök och ett röd-orange ljus sken starkt genom de stora fönstrena.
Hayden kände hur paniken grep tag om henne och fick hjärtat att skena, innan hon insåg det hade hon börjat springa mot huset. När hon nått tomtgränsen stannade hon upp och satte fast vagnens bromsar. Keelin kollade oroligt mot henne med tårfylda ögon när hon sa till honom att sitta kvar.
Deras granne som stått i mitten av vägen kom springandes mot henne och berättade för henne att hon ringt brandkåren och att dem var på sin väg.
Hayden kollade hastigt omkring sig. Ingenstans såg hon varken Zach eller Jana.
Hon vände blicken mot det brinnande huset framför henne och gick med snabba steg fram till ytterdörren och ryckte i handtaget men det var låst. Snabbt tog hon upp en sten från marken och slog den hårt mot dörrens lås några gånger tills låset med ett högt kling gav med sig av stenens kraft. Hon öppnade snabbt dörren och möttes av en våg av otroligt varm rök som trycktes mot henne och tvingade henne att hosta till. Hon drog upp tröjan så kragen var ovanför näsan och gick in genom dörren.
Rummet var täckt i mörk rök och tvärs över rummet slog lågorna vilt omkring sig. Hayden kollade sig snabbt omkring och såg Zach sitta lutad mot hallens bänk, bredvid honom låg Jana på golvet. Hon sprang fram till Zach, ställde sig på knä och tog hans huvud i hennes händer. Hon kände hur tårarna rann ner för hennes kinder när hon försökte se några tecken på liv i hans ansikte. Han rörde sig inte.
"Snälla, snälla, snälla" Viskade hon om och om igen medan hon stirrade in i Zachs livlösa ögon. En plötslig smäll bakifrån hördes och paniken for igenom hennes kropp. Värmen från lågorna och den tjocka röken påminde henne om att hon var tvungen att få ut dem. Hon tog ett grepp under Zachs ben och över kropp och på skakiga ben bar hon ut sin livlösa bror.
Hon la honom försiktigt ner på asfalten och tog några djupa andetag av den friska luften innan hon sprang in i huset för att hämta Jana. Elden hade vuxit sig större och var bara några meter från Janas kropp när Hayden snabbt bar upp den och bar ut den genom dörren.

Tårarna forsade ner får hennes kinder när hon ställde sig på knä bredvid Zach som låg orörligt kvar där hon lagt honom. Hon tryckte sig mot honom och begrav ansiktet i hans arm.
"Snälla Zach" sa hon med tjock röst. " Snälla Zach, du får inte lämna oss" hon greppade hårdare om Zach.
"Keelin behöver dig... Jag behöver dig"2 comments: